Nuffnang

Friday, January 14, 2011

Resepi Nasi Goreng Tom Yam


Assalamualaikum.....



Hari ini saya nak kongsi la satu resepi baru yang saya rasa memang tip top... ^__^
Serious sedap babe, sampai boleh terangkat.. haha (menipu je kerja kau). So, jangan percaya ok.
Korang pernah dengar resepi Nasi Goreng Tom Yam tak??
Actually, resepi nie diajarkan oleh my cousin. Ibu pun pernah masak, memang sedap sangat2.
I memang berhantu dengan nasi nie tau. Makan 2 pinggan pun boleh habis.. haha.. over tak??
So, Aja nak kongsi la resepi nie dekat korang semua. Hope, dapat dimanfaatkan ok..
Sebab memang tak rugi kalau korang buat nasi goreng tom yam nie, memang siyes sedap giler.
Korang boleh masakan untuk Mak&Ayah korang , sibling korang, atuk nenek ke atau boyfie korang sendiri..
Okey, cakap banyak pun tak guna kan. Kita mulakan !! hehe




Bahan bahan :
  •  1 Kiub Tom Yam Magie (1 pot beras). Kalau 2 pot beras, 2 kiub la yea..Korang darab sendiri. =p
  • 1 batang serai, hiris halus2 macam dekat gambar tu
  • 5 helai daun limau, juga dihiris halus2
  • Carrot, dipotong bentuk kiub. Kubis bunga, potong ikut citarasa korang
  • Bawang besar, lada/cili padi korang bland yea.
  • Udang 15 ekor pun dah cukup untuk 1 atau 2 pot beras



 Cara caranya :
 First, panaskan kuali dan masukkan minyak. Lepas tu korang tumis lada and bawang tadi berserta 1 kiub tom yam. Bila agak2 dah masak siket, korang masukkan la udang tadi tu..


 Bila dah masukkan udang, korang masukkan carrot, and biar samapai udang tu setengah masak.
Kenapa carrot kena masukkan awal2? sebab carrot susah siket nak layu.. ^__^


 Langkah seterusnya, korang masukkan serai dan daun limau yang dihiris hiris tadi tu. Bila dah masukkan, korang tunggu sehingga udang tu masak sepenuhnya okey. Bila udang dah masak, masukkan kubis bunga tadi, tapi jangan lama2, nant kubis tu layu. ^__^


 Lastly, masukkan nasi, dan korang rasa sedikit nasi tu, kalau okey, tak payah letak garam, sebab dalam kiub tom yam dah ada garam. Tapi kalau kurang rasanya, better korang tambah. Aja memang akan tambah sedikit garam, baru sodap nie ar.


Tadaaaaaa, dah shiaaaaapppp...... Senang kan??? kacang je babe.. 
So, try la buat dekat rumah..Bau nasi nie memang mengancam.. huhu


So, itu la resepi dari Chef Cik Aja.. hehe.. ada hati nak jadi chef..
Nie salah satu gambar time aja photoshoot hari tu, buruk giler. Pipi tembam. haha







Selamat Mencuba..
Okey, bubye semua...(^_____^)



No comments:

Post a Comment