Nuffnang

Wednesday, December 14, 2011

5 Kebaikan Lemon




Assalamualaikum...




Meh hari ni saya nak kongsi siket tentang kebaikan Lemon, actually ada banyak kebaikan buah lemon nie..Tapi Aja bagi top five yang boleh Aja kongsi dengan korang..Lemon nie memang kaya dengan khasiat dan mempunyai Vitamin C yang baik untuk kulit muka korang tau..Ia juga mampu merawat pelbagai penyakit, hebat kan ciptaan tuhan nie??  =)








1. Mengurangkan berat badan dan mengecilkan perut
Mestilah nombor satu kan kebaikan  ini. =P  Kalau yang nak try lose weight, lemon akan mempercepatkan proses itu. Untuk perut pula, lemon dikatakan bagus dalam reducing belly fat. Banyak artikel lain yang mengupas kebenaran statement tadi, jadi rajin-rajinlah cari.


2. Bagus untuk kulit
Rejuvenate skin from within katanya. Kebaikan lemon untuk kulit: Mengurangkan tanda parut kalau selalu sapu kat parut, mengurangkan kedut dan blackheads kalau selalu minum, bring glow to face (muka bercahaya glow in the dark wah wah wah) kalau selalu makan minum. Kalau dah selesai perah lemon untuk buat lemonade, jangan buang lagi sebab kulit (sebelah dalam) lemon boleh buat scrub muka (buang sel kulit mati) dan juga scrub siku lutut leher.


3. Merawat sakit tekak
Ha inilah dia! Ha inilah dia! Benefit inilah yang membawa saya menulis artikel ini sekaligus memberi pengetahuan mendalam tentang lemon kepada anda semua. Sebab dia terel melawan jangkitan kuman, mati kau kuman mati kau kuman yang bermastautin di tekak. Tapi haruslah kumur-kumur air lemon tu dulu yea.


4. Bantu kesihatan dan kewangian mulut/gusi. 
Apabila sakit gigi, sental lemon secara sungguh-sungguh terhadap gigi tersebut untuk mengurangkan kesakitannya. Sila potong lemon itu dulu, jangan kau sental sekali bulat tuh kat gigi memang menjahanamkan lebih lanjut. Kalau gusi berdarah juga, urutlah lemon di tempat gusi itu berdarah, selain bantu menghentikan pendarahan, ia mewangikan gusi busuk ituww. 


3. Membuang rasa bersalah untuk hidang air kosong kepada tetamu. 
Agak-agak nak stylo dengan harga murah, campak sahaja lemon dalam satu jug air masak berisi ais. Kan macam kat hotel? Kan terus semua tetamu hilang sakit-sakit gusi tulang stress semua. Bagus betul tips cipta sendiri ni :')





Bubye, thanx for visiting my blog okey..

1 comment: